Tuesday, September 20, 2022

Skolpolitik; kontrollåtgärder

 

         Jfr. företag


? ? ? ”Kontroll(-ör)-er av mänskligt kapital” i skolans värld,

 i samhället, inom ditt nätverk och i dig själv !


Konkreta kontrollåtgärder (gäller år 2022, att uppdatera)

Möjligheten att till exempel öppna eller visitera elevskåp och andra förvaringsutrymmen som skolan ställer till elevernas förfogande regleras inte i skolförfattningarna. I regeringsformen finns det dock ett skydd mot husrannsakan, kroppsvisitation, påtvingat kroppsligt ingrepp och liknande intrång. För att utföra någon av dessa åtgärder måste det finnas stöd i lagen. Rektorns och lärarnas allmänna skyldighet att se till att ordningen på skolan upprätthålls är inte tillräcklig grund för att få vidta några sådana åtgärder.

Elevskåpen är skolans egendom och eleverna har tillgång till dessa under förutsättning att de följer de regler för användande av skåpen som skolan beslutat om. Skolan har en allmän befogenhet att kontrollera att skåpen används på det sätt som är avsikten. Skolledningen kan alltså öppna och visitera skåpen utan att det anses vara en husrannsakan. Eleverna måste få information om de villkor som gäller för att de ska få använda skåpen och om skolledningen öppnar ett skåp ska det ske i elevens närvaro.

Väskor; en väska är elevens personliga egendom som är skyddad av förbudet mot husrannsakan. Slutna väskor får inte öppnas och genomsökas av skolan i samband med visitation av elevskåp eller vid andra tillfällen. I sådana fall får polis tillkallas.

Kroppsvisitation; skolpersonal har inte några befogenheter att genomföra kroppsvisitation. Undersökning av kläder och skor räknas också som kroppsvisitation och får alltså inte genomföras av personal på skolan.

Nödvärnsrätt och envars-gripande; brottsbalkens nödvärnsbestämmelse ger personer rätt att ingripa för att förhindra brottsligt våld mot person eller egendom. Nödvärnsrätten gäller bara det akuta ingripandet och får aldrig innebära mer våld än vad situationen kräver. Nödvärnsrätten gäller för alla och därmed även för rektorer, lärare, annan personal och elever. Envars-gripande betyder att var och en har befogenhet att gripa den som begått ett brott som kan leda till fängelsestraff och som påträffas på bar gärning.

Alkohol, narkotika, dopning och tobak; drogförbud råder. Alla elever har rätt till en tobaksfri skoltid men också ett gott skolklimat med goda relationer till kamrater och till lärare. Eleverna har också rätt till en undervisning där frågor som rör tobak, alkohol, narkotika och dopning integreras i olika ämnen för att eleverna ska ges en mer sammansatt bild av dessa områden.

Skolans skyldighet att anmäla vid brott och droger. Brott anmäls till polisen för utredning och hotbedömning. Lindrigare hot som inte innebär brottsmisstanke ska rektorn bedöma själv. Det gäller gränsen mellan å ena sidan skolans ansvar att motverka mobbning och kränkande behandling och å andra sidan polisens ansvar att utreda brott som misshandel, ofredande, olaga hot, övergrepp i rättssak och egenmäktigt förfarande. Vid misstanke om försäljning/langning av narkotikaklassade medel anmäls detta alltid till polis oavsett om eleven är omyndig eller myndig. Denna anmälan görs av rektor eller delegerad personal. Alla i skolan skyldiga att göra en anmälan till socialtjänsten vid misstanke om missbruk när det gäller elever under 18 år. Anmälningsplikten förutsätter således inte att det är klarlagt att socialnämnden behöver ingripa. Även uppgifter som kan vara svåra att bedöma eller bestyrka ska alltså anmälas, om det tyder på att ett barn kan vara i behov av stöd eller hjälp från socialnämndens sida. Det är därefter socialnämndens ansvar att undersöka vilken grund som kan finnas för uppgiften och utreda eventuella behov av åtgärd eller insats. Enligt narkotikastrafflagen är egen konsumtion av narkotika förbjudet och kan leda till sex månaders fängelse. Enligt arbetsmiljölagen har skolan en skyldighet att förebygga psykisk och fysisk ohälsa samt olycksfall och därmed även en skyldighet att verka för en drogfri skola. Rektorn kan vid problematiska ärenden samråda med kommunens juridiska support.


Information, 


Kommunikation, 


Miljö


Mänskligt kapital, 


Aktiviteter, 

Övervakning, 

Riskbedömning ….

etc.

[BLOGG 2022-00-00  Control actions and the Text …..]


No comments:

Post a Comment